Particulieren

Logo

U bent een particulier

Bent u een particulier en zuinig voor uw portemonnee? Nederlands zonlicht is prima geschikt om duurzaam elektriciteit mee op te wekken. De zon levert schone energie die nooit opraakt. Zelfs in het regenachtige Nederland schijnt de zon vaak genoeg om in onze energiebehoefte te voorzien. Zonnepanelen zetten dat licht om in schone en gratis energie. Goed voor het klimaat én voor uw portemonnee. Met zonnepanelen van Nobel zon-energie beschikt u in een handomdraai over uw eigen kleine energiecentrale.

Een basisinstallatie zonnepanelen op uw dak levert per jaar gemiddeld 1500 kWh elektriciteit op. Dat is 40% van het gemiddelde verbruik in een Nederlands huishouden. Als particulier bent u bij Nobel zon-energie aan het juiste adres. Alle systemen zijn maatwerk naar uw specifieke wensen. Door de samenwerking met Nobel bouwbedrijf bv is er kennis en ervaring in huis om op constructief gebied, extra dak belasting, een juist advies te geven.

BTW op zonnepanelen aftrekbaar voor particulier

Eigenaren van zonnepanelen hebben recht op teruggaaf van BTW die betaald wordt over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. De regeling geldt voor zogenaamde kleinverbruikers. Dit wil zeggen een elektriciteitsaansluitingen met een aansluitwaarde van minder dan 3 x 80A. Alle particulieren in Nederland voldoen aan deze eis.

Wie als particulier met zonnepanelen energie teruglevert aan het netwerk, is volgens de Belastingdienst ondernemer. Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof stelde staatssecretaris Weekers van Financiën dat mensen die via zonnepanelen energie opwekken, en tegen betaling terug leveren aan de energieleverancier, voor de btw als ondernemer worden aangemerkt.

De overheid publiceerde al een document met de meest gestelde vragen en antwoorden. In het document staat onder andere dat de Belastingdienst ervan uit gaat dat particuliere eigenaren van zonnepanelen onder de Kleine-ondernemersregeling vallen en alleen belasting hoeven te betalen over de terug geleverde stroom als het af te dragen btw-bedrag hoger is dan € 1.345,- .

In de praktijk bereiken particulieren dit bedrag niet. Consumenten die de btw van de aanschaf en de installatie van zonnepanelen terug willen vragen, moeten zich bij de Belastingdienst wel melden als ondernemer.

Werk met ons

Werk met ons

Ook een idee wat het realiseren waard is? Vraag een offerte aan