Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren? Veel mensen denken dat het hetzelfde product is, maar niks is minder waar. Tussen zonnepanelen en zonnecollectoren zit een wereld van verschil. In dit item gaan wij het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren en de werking van beide producten uitleggen.
Dan kunt u daarna zelf beslissen of u wilt investeren in de verduurzaming van uw huis of kantoorpand. Op dit moment is de zon de meest duurzame energiebron voor uw woning. Met nieuwe technologie halen zonnepanelen en zonnecollectoren nog meer voordeel uit de energie van de zon.
Maar wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren? Wat levert u het meest op? En kunt u gebruik maken van beide systemen?
Hoe werken zonnepanelen wat zijn de verschillen?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zijn gemaakt van een materiaal, meestal silicium, dat alleen stroom geleidt als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder.
Dit zorgt voor gelijkstroom. Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom: dezelfde soort stroom als uit uw stopcontact komt. Vervolgens stuurt de omvormer de stroom het elektriciteitsnetwerk op, zodat u het kunt gebruiken.
De meest gebruikte types zonnepanelen installaties bestaan uit zwarte of blauwe silicium panelen. Allebei hebben ze een lange levensduur met beperkt rendementsverlies en vergen ze minimaal onderhoud. Dankzij je verlaagde energiefactuur verdien je ze al op 6 tot 10 jaar terug!
Power Optimizers verhogen het rendement van uw zonnepanelen
Voor zonnepanelen is het belangrijk dat deze een goede ligging hebben, op deze manier haal je het meeste rendement uit jouw zonnepanelen. Naast de helling van het dak, is ook de hoeveelheid schaduw belangrijk. Bij gewone zonnepanelen kan schaduw op een deel van de panelen een negatieve invloed hebben op alle panelen.
En dat heeft gevolgen voor de opbrengst van uw zonnepanelen. Om toch uw zonnepanelen optimaal te benutten, kunt u kiezen voor Power Optimizers. Een Power Optimizer is een elektronische chip die de energieopbrengst van elk afzonderlijk zonnepaneel maximaal vergroot.
Hoe werken zonnecollectoren wat zijn de verschillen?
Zonnecollectoren werken het best wanneer deze vol in de zon staan, het liefst op het dak. De collectoren zijn aangesloten op een buizenstelsel waardoor glycol (antivries vloeistof) loopt. De collectoren verwarmen de vloeistof tot wel 90 graden, zonder dat daar mechanische verwarming bij hoeft te komen.
De verwarmde vloeistof loopt vervolgens naar het voorraadvat (met leidingwater erin), Het leidingwater wordt in het vat verwarmd door de hete vloeistof (glycol) en wordt vervolgens door u gebruikt uit de kraan!
Zodra de hete vloeistof door de vermenging is afgekoeld wordt dit weer naar de zonnecollector gepompt om opnieuw verwarmd te worden. Op die manier warmt het leidingwater in de zonneboiler langzaam op. De zonneboiler zal op een duurzame manier uw huis verwarmen met het verwarmde leidingwater.
Warm water dat niet wordt gebruikt gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen en wordt naverwarmd. Het verwarmde water kan niet worden teruggegeven aan het energienetwerk, wat wel kan met gewonnen stroom via zonnepanelen.
De zonnecollector kan niet helemaal alleen voor warm water zorgen. Hiervoor zijn ook het voorraadvat en de naverwarmer nodig. Deze 3 systemen worden samen een zonneboiler genoemd. Zonneboilers kunnen op een duurzame wijze warm water genereren en sommige soorten zonneboilers kunnen zelfs uw woning verwarmen.
Zonnecollectoren of zonnepanelen?
Weet u niet zeker of u een zonneboiler of zonnepanelen wilt plaatsen? In de meeste gevallen leveren de zonnepanelen meer op qua rendement. Indien u niet genoeg ruimte heeft, adviseren wij om zonnepanelen te plaatsen.
Maar mocht u genoeg ruimte hebben voor zonnepanelen en een zonneboiler met zonnecollectoren. Dan is een combinatie van beide natuurlijk de ideale oplossing. Op deze manier vermindert u de CO2–uitstoot beter en bespaart u maximaal op uw energierekening.
Zonnepanelen van Nobel zon-energie bv
Uit het oogpunt van duurzaamheid en betrokkenheid betreft nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt heeft Bouwbedrijf Nobel zijn bedrijfsactiviteiten uitgebreid. Eind 2012 zijn we ons gaan specialiseren in leveren en aanbrengen PV-installaties.
Onder de naam Nobel zon-energie is een bv opgericht voor de inkoop. Zowel de zakelijke klanten als particulieren kunnen bij Nobel zon-energie bv terecht voor een concurrerende prijsopgave en door vakbekwaam personeel van Bouwbedrijf Nobel bv wordt indien gewenst de installatie aangebracht.
Voor ideeën kunt u de website van Nobel zon-energie bv bezoeken. Wilt u inspiratie opdoen voor uw zonnepanelen bekijk dan eens onze projecten! Wilt u een moderne woning laten bouwen of een kantoor laten bouwen met duurzame bouwmaterialen en ons daarvoor inhuren? Neem dan gerust contact met ons op! Hopelijk hebben wij uw vragen over “Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?” kunnen beantwoorden!