Opbrengst zonnepanelen per maand

Logo

Bent benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen per maand? Omdat u bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak wilt. Natuurlijk wilt u dat de opbrengst van uw zonnepanelen zo hoog mogelijk is. Maar in werkelijk fluctueert dit nogal.

In deze tekst proberen wij uw vragen over de opbrengst van zonnepanelen te beantwoorden en geven wij informatie over de opbrengst van zonnepanelen per maand. Zo komt u er hopelijk achter waarom zonnepanelen wel of geen goede keuze voor u is.

Waarom zou u zonnepanelen nemen?

Investeren in een dak voor zonnepanelen is een goede keuze, het kost in eerste instantie veel geld. Maar het heeft op lange termijn veel voordelen. Omdat er stroom opgewekt wordt door middel van zonneenergie, zal uw energierekening aanzienlijk omlaag gaan.

Ook zal bijdragen aan een beter milieu, omdat het gebruik van zonne-energie een groen energie alternatief is. Daarnaast bent u ook minder afhankelijk van uw energieleverancier en de fluctuerende stroomprijzen. Na verloop van tijd hebben de zonnepanelen zoveel elektriciteit opgewekt dat ze uw investering hebben terugverdiend.

De opbrengst van zonnepanelen per maand ligt hoger dan uw energiekosten als u onze adviezen opvolgt.

De opbrengst van zonnepanelen per maand is onderhevig aan een aantal factoren:

Aantal zonnepanelen op uw dak

Natuurlijk zou je denken; hoe meer zonnepanelen op je dak, hoe groter het totale vermogen in Wattpiek (wp). In de meeste gevallen geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de totale opbrengst. Maar dit is niet altijd zo, er spelen namelijk meerdere factoren mee.

Ligging van het dak

Indien u een dak heeft dat op het zuiden gericht is, dan is dat de ideale plek voor de zonnepanelen. Zonnepanelen die liggen op daken gericht op het zuiden, wekken de meeste stroom op. Rond het middaguur staat de zon op het hoogste punt waardoor de zonnepanelen optimaal gebruik kunnen maken van de energie van de zon.

Een dak op het zuiden profiteert net wat meer van zonnepanelen door de goede stand van de zon. 

Hoek van het dak

Om de ideale opbrengst uit de zonnepanelen te halen, zal het dak de ideale hellingshoek moeten hebben. Heeft u een plat dak, dan kunt u dit zelf bepalen. Bij een schuin dak is de hellingshoek hetzelfde als die van uw dak. De ideale hellingshoek zit tussen de 30 en 40 graden.

Schaduw op de zonnepanelen

Schaduw is een belangrijke factor in het rendement van uw zonnepanelen. Zo zorgen obstakels; bomen, schoorstenen of andere voorwerpen voor een lagere energieopbrengst. Daarom is het belangrijk om te kijken of uw dak veel te maken heeft met schaduw, want dit gaat u terug zien in de lagere opbrengst.  

Als u toch last heeft van schaduwval, dan betekent dit niet dat u geen zonnepanelen kunt nemen. Maar hiervoor zal dan andere oplossing voor moeten bedacht worden. Zoals een omvormer met optimizers. Ook daarmee kan Nobel zon-energie bv u helpen.

Uw adres

Het aantal zonuren is belangrijk voor de opbrengst van zonnepanelen. Over het algemeen geldt dat de gemiddelde opbrengst in het westen van het land net iets hoger ligt dan in het oosten. Woon je in het oosten van Nederland? Ook dan is een investering in zonnepanelen zéker de moeite waard. Maar de opbrengst kan dan iets lager liggen.

PVGIS

Voor een berekening van de verwachte opbrengst van uw zonnepanelen, kunt u gebruik maken het onafhankelijke fotovoltaïsche Geografisch Informatie Systeem (PVGIS). Dit is een professionele, onafhankelijke tool die de opbrengst per jaar, maand en zelfs per dag kan berekenen.

Hierbij wordt gekeken naar de factoren die van invloed zijn op de opbrengst, zoals de hoeveelheid zonlicht, de hoek en ligging van het dak.

Seizoenen hebben invloed op de opbrengst van zonnepanelen

Om het meeste uit uw zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat de panelen zoveel mogelijk licht opvangen. In de winter of op bewolkte dagen wordt minder stroom opgewekt dan in de zomer en heldere dagen. Dan hebben we langere dagen en dus meer zonuren. Niet alleen het zonlicht, maar ook de temperatuur is van invloed op de werking van zonnepanelen. 

Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen beter werken met heel warm weer, dit is niet waar. Door een te hoge temperatuur worden de zonnepanelen te heet. Hierdoor verliezen ze een deel van het rendement. Zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25 graden.

Een onbewolkte voorjaarsdag is de ideale dag voor zonnepanelen. De zon staat dan hoog, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Ook de wind kan de panelen koelen.

Opbrengst zonnepanelen per maand door het haar heen

De opbrengst van zonnepanelen per maand verschilt door het jaar heen. De maanden mei, juni en juli zijn de meest rendabele maanden wanneer er veel zonuren zijn en het nog niet warm is. In onderstaande grafiek kunt u zien hoeveel stroom de zonnepanelen per maand opwekken. Het aanschaffen van zonnepanelen kunt u het beste voor de start van de lente doen. Zo pakt u de maanden met de hoogste opbrengst gelijk mee.

Opbrengst zonnepanelen per maand door het haar heen

Zonnepanelen van Nobel zon-energie bv

Uit het oogpunt van duurzaamheid en betrokkenheid betreft nieuwe ontwikkelingen op de woningmarkt heeft Bouwbedrijf Nobel zijn bedrijfsactiviteiten uitgebreid. Eind 2012 zijn we ons gaan specialiseren in leveren en aanbrengen PV-installaties.

Onder de naam Nobel zon-energie is een bv opgericht voor de inkoop. Zowel de zakelijke klanten als particulieren kunnen bij Nobel zon-energie bv terecht voor een concurrerende prijsopgave en door vakbekwaam personeel van Bouwbedrijf Nobel bv wordt indien gewenst de installatie aangebracht.

Voor ideeën kunt u de website van Nobel zon-energie bv bezoeken. Wilt u inspiratie opdoen voor uw zonnepanelen bekijk dan eens onze projecten! Wilt u een duurzaam huis laten bouwen met duurzame bouwmaterialen en ons daarvoor inhuren, neem dan gerust contact met ons op! Voor meer informatie over opbrengst zonnepanelen per maand kunt u ons ook bellen of mailen!

Werk met ons

Werk met ons

Ook een idee wat het realiseren waard is? Vraag een offerte aan